Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom een goederenverzekering afsluiten?

Een CMR-verzekering dekt uw goederen wanneer die beschadigd raken of verloren gaan tijdens transport, tussentijdse opslag en laden en lossen.

Als goederenbelanghebbende is het sterk aanbevolen om het transport van uw aangekochte of verkochte goederen ook zelf te verzekeren. De vervoerders waarop u beroep doet voor transport en opslag worden door allerhande wetgeving en/of internationale verdragen beschermd. Hun aansprakelijkheid wordt naargelang het transportmiddel beperkt, wat er vaak toe leidt dat u als goederenbelanghebbende in de kou blijft staan in geval van schade of verlies.

De goederenverzekering kan ook dekking voorzien voor de transporten die met uw eigen vervoersmiddelen uitgevoerd worden.

Welke risico’s dekt een goederenverzekering?

Een goederen- of cargoverzekering dekt alle risico’s tijdens het transport:

  • materiële schade en/of verlies,
  • tijdens het volledige traject (inclusief laden en lossen en onvrijwillig verblijf onderweg),
  • ongeacht het vervoersmiddel (vrachtwagen, vrachtschip, vliegtuig, trein, fiets, …).

Ook ‘averij grosse’ is steeds gedekt, net als schade bij slechte stuwing van de goederen. Bovendien worden uw commerciële belangen beschermd door de merkbeschermingsclausule.

Waarop moet u letten als u een goederenverzekering afsluit?

U bekijkt best samen met uw makelaar welke verzekeringsformule voor u de meest voordelige is: een abonnementspolis of een facultatieve polis voor een eenmalig transport. Het is daarnaast belangrijk dat de verzekeringsdekking aangepast is aan de specifieke eigenschappen van uw goederen.

Uw premie moet berekend worden in functie van de toepasselijke incoterms, die u overeenkomt met uw (ver)kopers. Zo bent u zeker dat u geen te hoge premie betaalt. Een goederenverzekering is ook de enige verzekering waarin verhoopte winst gedekt kan worden. Voor sommige goederen en/of incoterms is dat nodig, voor andere is het overbodig.

Een goede organisatie in geval van schade kan veel problemen voorkomen. Van Dessel heeft daarvoor een eigen systeem ontwikkeld waar veel klanten dankbaar gebruik van maken.

Veelgestelde vragen

Heeft u nog vragen over deze verzekering?

Hier vindt u het antwoord op de vragen die ons het vaakst gesteld worden over deze verzekering. Staat uw vraag er niet tussen? Stel ze dan gerust aan onze experten.

Contacteer ons

Zijn mijn goederen niet voldoende beschermd door de CMR-verzekering van de vervoerder?

Een CMR-verzekering voorziet een aantal belangrijke uitsluitingen waarbij de vervoerder niet aansprakelijk is, bijvoorbeeld in geval van overmacht. Ook houdt deze verzekering een complexe en gevaarlijke beperking van aansprakelijkheid bij de diverse vervoersmodi in. Er kunnen zich ondanks de CMR-verzekering van de vervoerder dus heel wat situaties voordoen waarin u als goederenbelanghebbende zelf opdraait voor beschadiging of verlies van de goederen. Met een goederenverzekering vult u die leemtes in de dekking van een CMR-verzekering op. Ook in geval van ‘averij grosse’ is een cargoverzekering onontbeerlijk.

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven