Overslaan en naar de inhoud gaan

Verenigingswerk artikel 17, wat houdt dit in? 

Er zijn bepaalde activiteiten die tussen wal en schip vallen en die te beperkt zijn om er volwaardige arbeidsplaatsen voor te creëren, maar wel van dien aard zijn dat ze ook geen vrijwilligerswerk genoemd kunnen worden, dit wordt ook de semi-agorale arbeid genoemd: Deze valt buiten de arbeidsmarkt en is ook geen vrijwilligerswerk. Het gaat dus over een aparte categorie die een tussenpositie inneemt.  

De wetgever heeft voor deze tussencategorie een apart statuut gecreëerd, en dat vinden we terug in artikel 17. Met dit artikel kan je als organisatie of als lokaal bestuur mensen inschakelen voor specifieke (afgebakende) taken, voor een beperkt aantal uren, en waarbij die mensen (de artikel 17'ers) prestaties leveren tegen een vooraf bepaalde (en wettelijk opgelegde) vergoeding.  

Dat is dus wezenlijk anders bij het vrijwilligerswerk, waarbij mensen zich inspannen en niet vergoed worden voor hun prestaties maar wel voor hun kosten, wat fundamenteel verschillend is. 

Heeft dit impact op de verzekering 

Uiteraard zorgen deze verschillen ervoor dat ook het verzekeringspakket anders moet worden samengesteld. Het meest wezenlijke verschil is de verplichting om een verzekeringspolis Arbeidsongevallen (conform Wet 1971) te voorzien voor de verenigingswerkers. Voor vrijwilligers kennen we dit principe niet. Om te bepalen welke verzekeringen u dient af te sluiten kan u ons steeds contacteren. Samen brengen we dan de risico’s in kaart om u nadien een voorstel op maat te bezorgen. 

Tabel_vrijwilligerswerk_verenigingswerk

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven