Overslaan en naar de inhoud gaan

Op 12 oktober worden de brandstofetiketten in de hele Europese Unie geharmoniseerd. De huidige gele en groene labels maken plaats voor witte etiketten met zwarte belettering. Het doel van de harmonisatie is verwarring bij chauffeurs te voorkomen door overal in Europa dezelfde benamingen te gebruiken. Maar automobilistenorganisaties vrezen dat er vaker verkeerd getankt zal worden. Nu al zijn er jaarlijks enkele duizenden gevallen van chauffeurs die zich vergissen aan de pomp.

Hoe komt de verzekering tussen bij verkeerd tanken?

Wanneer u de verkeerde brandstof tankt, geraakt het brandstofsysteem in uw motor beschadigd en kunt u niet verder rijden. Het is dus niet enkel de schade aan de motor die u geld zal kosten, maar ook de noodzakelijke tussenkomst van de pechverhelping om uw wagen te slepen. Of deze kosten vergoed worden door de verzekering, verschilt van maatschappij tot maatschappij.

Pechverhelping en slepen van het voertuig vallen onder de waarborg bijstand. Dit is meestal een optionele en extra te betalen waarborg. Hebt u een bijstandsverzekering voor uw wagen, dan worden sleepkosten na verkeerd tanken door de meeste maatschappijen wel vergoed.

Schade aan de motor wordt bekeken binnen de waarborg omnium. U moet dus zeker al een omniumverzekering afgesloten hebben om tussenkomst te genieten, maar bij de meeste verzekeraars is schade door verkeerd tanken noch bij de gedekte risico’s noch bij de uitsluitingen expliciet opgenomen. U vraagt dus best bij uw beheerder na wat uw dekking precies inhoudt in dit specifieke geval.

Meer info?

Wilt u weten wat uw autoverzekering precies dekt? Contacteer gerust uw beheerder.
 

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven