Overslaan en naar de inhoud gaan

Uit een studie van VIAS in 2018 zijn volgende de belangrijkste oorzaken van een motorongeval:

• In 32% van de gevallen verloor de bestuurder zelf de controle, meestal op een moeilijke weg met een scherpe bocht
• In 30% van de gevallen merkte een andere weggebruiker de motorrijder niet op bij het links afslaan of het invoegen.

Wat de oorzaak ook is, een motorongeval gaat meestal gepaard met materiële schade aan de motor en daarnaast, nog veel belangrijker, vaak ook met zware lichamelijke letsels aan de bestuurder. De kwetsuren zijn doorgaans zwaarder dan bij andere verkeersongevallen omdat de motorrijder geen beschermend koetswerk rond zich heeft.

Een vaak gestelde vraag: Wat met de tussenkomst van de verzekering?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval.

Eerst gaat men kijken of er een tegenpartij betrokken was. Is dit het geval en blijkt deze tegenpartij aansprakelijk te zijn dan zal de motorrijder alle kosten kunnen verhalen op deze partij. Is de motorrijder echter zelf aansprakelijk voor het ongeval, of is er schade zonder tegenpartij dan ligt dit helemaal anders. De schade aan de motor is dan enkel verzekerd indien u een omniumverzekering hebt afgesloten.

Maar wat als de motorrijder lichamelijke letsels oploopt en hij is zelf aansprakelijk of er is geen tegenpartij?

Vaak leeft in dit geval de gedachte dat de hospitalisatieverzekering alle kosten zal vergoeden, deels is dit correct voor wat betreft de kosten die verbonden zijn aan de ziekenhuisopname. Het probleem stelt zich echter als er een blijvende invaliditeit of een overlijden optreedt.

Een blijvende invaliditeit, afhankelijk van de ernst, zorgt vaak voor een financieel zware kater: ‘(sterk) verminderde arbeidsgeschiktheid, aanpassingen aan de woning, blijvende medische kosten, e.d.’ Ook een overlijden kan aanleiding geven tot financiële zorgen voor de nabestaanden. In beide gevallen biedt de hospitalisatieverzekering geen oplossing. Wilt u met een gerust hart de baan op verzeker dan niet alleen uw motor maar verzeker dan vooral ook uzelf. Met een lichamelijke ongevallenverzekering voor de motorrijder worden er hoge kapitalen uitgekeerd in geval van blijvende invaliditeit of overlijden.

Meer informatie of vragen?

Om uw risico’s efficiënt te dekken, wint u best het advies van een specialist in. Zo vermijdt u overlap tussen dekkingen en hiaten in uw verzekering.

 

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven