De internationale motorrijtuigverzekeringskaart, die u waarschijnlijk beter kent als de ‘groene kaart’, verliest vanaf juli van dit jaar haar typische groene kleur. Voortaan krijgt dit document een witte kleur, al zal de wijziging stapsgewijs doorgevoerd worden.

Wat verandert er precies?

Vanaf 1 juli 2020 zal de internationale motorrijtuigverzekeringskaart niet meer op groen papier afgedrukt worden, maar op wit papier. Verzekeringsbewijzen in elektronische vorm krijgen een witte achtergrond.

Ook wordt de internationale motorrijtuigverzekeringskaart vanaf 1 juli 2020 niet meer dubbelzijdig afgedrukt: de achterzijde wordt blanco. Op de achterkant van het verzekeringsbewijs stonden tot nu toe de gegevens van de verschillende nationale bureaus. In plaats daarvan komt in vak 8 op de voorzijde een verwijzing naar de website van de Council of Bureaux, de organisatie die de werking van het systeem van verzekeringsbewijzen superviseert.

Deze nieuwe maatregelen gelden ook voor voorlopige verzekeringsbewijzen.

Wat mag u van ons verwachten?

Ons kantoor zal vanaf 1 juli 2020 uw verzekeringsbewijs op een witte achtergrond bezorgen. In eerste instantie wordt de kaart nog dubbelzijdig afgedrukt, maar later dit jaar zal de achterkant wegvallen.

Voor het afleveren van witte verzekeringskaarten in elektronische vorm, dienen er nog enkele aanpassingen aan onze systemen te gebeuren. Zodra wij in de mogelijkheid verkeren om het nieuwe witte verzekeringsbewijs elektronisch uit te geven, zullen wij daar ook effectief mee starten. Let wel: als u de elektronisch uitgegeven verzekeringskaart zelf afdrukt, dan zal het document de vorm ‘zwarte letters op witte achtergrond’ moeten hebben.

Hoe verloopt de overgangsperiode?

Bent u na 1 juli 2020 nog in het bezit van een geldige groene kaart? Dat is geen probleem! Tot 31 december 2021 blijven de groene, dubbelzijdige verzekeringsbewijzen waarvan de geldigheidsduur nog niet is verlopen, geldig.

Vanaf 1 januari 2022 zijn enkel nog de witte papieren versie of de elektronische versie op een witte achtergrond geldig.

Als u naar het buitenland reist

Wij raden aan om tijdens reizen naar het buitenland altijd een papieren versie van uw verzekeringsbewijs bij te hebben. Mocht u geconfronteerd worden met technische problemen of diefstal van uw smartphone, dan kunt u toch steeds de nodige documenten voorleggen. Het is ook mogelijk dat de autoriteiten van bepaalde landen enkel een gedrukt verzekeringsbewijs aanvaarden.

Heeft u nog vragen?

Neem gerust contact op via 03 482 15 30 of info@vandessel.be.
 
04-06-2020
Hebt u een vraag over uw verzekeringen? Wij helpen u graag verder.

Contacteer ons op het telefoonnummer 03 482 15 30 of via mail: