Overslaan en naar de inhoud gaan

Filtered on

Vrijwilligerswerk
Tom Janssens
14 juni 2023 3 min

Vrijwilligerswerk en verenigingswerk, de verschillen uitgelegd

Het begrip ‘vrijwilligerswerk’ is taalkundig perfect. Door het gebruik van het woord werk is bij velen het idee ontstaan dat het over betaalde arbeid gaat. Dit leidt meer dan eens tot misverstanden over hoe men omgaat met vrijwilligerswerk in de organisatie. Vaak zien organisaties het als een andere vorm van arbeid (werknemerschap), wat niet correct is. Vrijwilligerswerk is immers een onbezoldigde activiteit, wel werk maar geen arbeid in de zin van Arbeidsrecht, Sociale Zekerheid. In het vrijwilligerswerk krijgen mensen geen loon maar engageren ze zich om inspanningen te leveren, mee te werken aan het realiseren van de doelstellingen van de organisatie, zonder dat ze hiervoor betaald worden. Met de introductie van het zogenaamde Verenigingswerk ( = artikel 17) is de verwarring met het statuut van de vrijwilliger dus nog groter geworden. 

Lees meer
databank tegen verzekeringsfraude
02 februari 2021 2 min

Assuralia legt verzekeringsfraude aan banden met nieuwe databank

Georganiseerde fraude bij autoverzekeringen is een ware plaag voor de verzekeringssector. Cijfers van de Europese koepelorganisatie voor verzekeraars tonen aan dat maar liefst 5 tot 10 procent van de aangiftes frauduleus is. Omdat deze wanpraktijken de verzekeraars én hun verzekerden handenvol geld kosten, probeert Assuralia er in samenwerking met antifraudeorganisatie Alfa Belgium een einde aan te stellen.

Lees meer
mobiel testlab voor controle van verpakte ladingen
Koen Van Tricht
07 december 2020 3 min

Mobiel testlab helpt transportbedrijven verzekeringsproblemen door niet-correct verpakte ladingen te vermijden

Als transportbedrijf is het van groot belang om te controleren dat de ladingen die u toevertrouwd zijn correct verpakt werden. Wanneer die niet voldoen aan de Europese norm EUMOS 40509, kan dat immers gevolgen hebben voor uw verzekering bij een schadegeval. Om na te gaan of uw verpakkingen aan die norm beantwoorden, komt CS-TS, het eerste mobiele testlab in de Benelux, die controles nu op uw site doorvoeren. Zo bespaart u tijd en kosten en kan u uw ladingen met een gerust hart de baan op sturen.

Lees meer
verzekeringsproblemen door een vervallen rijbewijs vermijden
Davy Alentijns
29 november 2020 3 min

Rijden zonder geldig rijbewijs? Controleer tijdig de vervaldatum om verzekeringsproblemen te vermijden.

Het is belangrijk tijdig te controleren wanneer uw rijbewijs vervalt. De nieuwe Europese rijbewijzen, die eruitzien als een bankkaart, moet u namelijk om de tien jaar vernieuwen. Rijden zonder geldig rijbewijs kan immers gevolgen hebben voor uw verzekering in geval van schade.  

Lees meer
tips voor het invullen van het aanrijdingsformulier
Nancy Straetmans
28 september 2020 1 min

Schade aan uw wagen: zo vult u het aanrijdingsformulier best in

Bij een schadegeval wilt u op uw makelaar kunnen rekenen. Logisch, want het is nooit een leuke ervaring en op zo’n moment is alle hulp en bijstand welkom. Daarom geven wij in onze reeks ‘Eerste Hulp bij Schade’ allerhande tips en adviezen om schadegevallen vlot af te handelen – en nog beter: te voorkomen. In dit artikel belichten we schade aan uw voertuig en het correct invullen van het aanrijdingsformulier.

Lees meer
preventieve maatregelen tegen ladingdiefstallen
Koen Van Tricht
27 augustus 2020 2 min

Aantal ladingdiefstallen stijgt: deze preventiemaatregelen zijn cruciaal voor uw verzekering

Het aantal ladingdiefstallen langs de Belgische wegen stijgt, maar de politie is niet bij machte om het tij te doen keren. Daarom rekenen de verzekeraars erop dat hun transportklanten zelf de nodige voorzorgsmaatregelen nemen.  

Lees meer
schadevergoeding na een ongeval van uw dier
Kristel Van Nuffelen
03 augustus 2020 2 min

Schadevergoedingen bij dieren: hoe zit dat?

Bij een schadegeval met een dier is het de regel dat de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij de aankoopwaarde van het dier vergoedt. Toch zijn er al zaken geweest waarbij geoordeeld werd dat dat bedrag niet de reële waarde van het dier vertegenwoordigt en er een hogere schadevergoeding toegekend werd. Hoe wordt die beslissing genomen?  

Lees meer
financieel verlies door corona
Ellen Burton
18 maart 2020 15 min

Schade of financieel verlies door coronavirus: wanneer kunt u beroep doen op uw verzekering?

Het coronavirus deint over de hele wereld uit. De strenge maatregelen die de overheden opleggen om het virus in te dammen, tonen de ernst van de situatie aan. Landsgrenzen gaan dicht, winkels en horecazaken sluiten hun deuren, evenementen worden afgelast, bedrijven laten hun medewerkers telewerken en vragen hen om bij het minste vermoeden van ziekte thuis te blijven. Uiteraard veroorzaakt deze ongewone toestand heel wat onzekerheid en vragen bij de bevolking. In onderstaand overzicht proberen we de meest prangende vragen van onze klanten te beantwoorden.  

Lees meer
schade aan uw woning
Rudi Bertholet
06 maart 2020 7 min

Schade aan uw woning: wat kunt u best doen (en wat niet)?

Bij een schadegeval wilt u op uw makelaar kunnen rekenen. Logisch, want het is nooit een leuke ervaring, dus op zo’n moment is alle hulp en bijstand welkom. Daarom bundelen wij in onze nieuwe reeks ‘Eerste Hulp bij Schade’ allerhande tips en adviezen om schadegevallen vlot af te handelen – en nog beter: te voorkomen. In dit eerste deel belichten we schade aan de woning.

Lees meer
impact van het nieuwe woninghuurdecreet
06 februari 2020 3 min

Wat betekent het nieuwe Woninghuurdecreet op verzekeringsvlak?

Op 1 januari 2019 trad het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet in werking. De nieuwe bepalingen brengen verzekeringsplicht voor huurder en verhuurder met zich mee en beperken de mogelijkheid tot het zogenaamde ‘afstand van verhaal’. We lichten u deze gevolgen toe.

Lees meer
Rookmelders zijn voortaan verplicht in elke woning
Davy Alentijns
27 november 2019 1 min

Komt uw brandverzekering tussen als uw woning niet over de verplichte rookmelders beschikt?

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen over de nodige rookmelders of een rookdetectiesysteem beschikken. De Vlaamse Regering legt deze verplichting op omdat in ons land elk jaar nog tientallen doden vallen bij woningbranden. 95% van de slachtoffers stikt ‘s nachts in zijn slaap: zonder alarm van een rookmelder heeft u weinig kans om tijdig wakker te worden als er brand uitbreekt. Rookmelders zijn dus echt geen overbodige luxe.

Lees meer
Vergoeding van schade na aanrijding met een dier
Kristel Van Nuffelen
07 november 2019 3 min

Aanrijding met een dier: wie vergoedt de schade aan uw wagen?

De wildpopulatie in België nam de voorbije jaren aanzienlijk toe. Goed nieuws voor de natuur, maar er is een keerzijde aan de medaille: ook het aantal aanrijdingen met wilde dieren is fel gestegen. Wie draait er op voor de kosten als uw wagen schade oploopt door een wildongeval?

Lees meer

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven