Overslaan en naar de inhoud gaan

Welke huurcontracten vallen onder het nieuwe decreet?

De bepalingen in het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet zijn van toepassing op schriftelijke huurovereenkomsten gesloten na 1 januari 2019.

Onderhuurovereenkomsten gesloten na 1 januari 2019 vallen niet onder het toepassingsgebied van het nieuwe decreet zolang de hoofdhuurovereenkomst vóór die datum afgesloten werd.

Verplichte verzekering tegen brand en waterschade voor huurder en verhuurder

In Vlaanderen zijn voortaan zowel de verhuurder als de huurder wettelijk verplicht om een verzekering af te sluiten voor brand- en waterschade aan het eigen of gehuurde goed en aan derden. Die verplichting geldt wel enkel als de woning verhuurd wordt als hoofdverblijfplaats. Voor studentenhuisvesting is de brandverzekering bijvoorbeeld niet verplicht.

Wat met ‘afstand van verhaal’ …

Nieuw in het decreet is ook dat de huurder aansprakelijk is voor brand- en waterschade – tenzij hij kan bewijzen dat de brand buiten zijn schuld is ontstaan – en dat hij zich daar verplicht voor moet verzekeren.

Als alternatief voor een huurdersaansprakelijkheidsverzekering bestaat de mogelijkheid tot ‘afstand van verhaal’. Dat is een bijzondere clausule in de huurovereenkomst en in de verzekeringspolis waarbij de verhuurder en zijn verzekeraar afstand doen van hun recht om schade veroorzaakt door de huurder van deze laatste terug te vorderen. De clausule ontslaat de huurder met andere woorden van zijn aansprakelijkheid voor brand- en waterschade.

Met ‘afstand van verhaal’ moet de huurder dus geen eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, omdat zijn aansprakelijkheid wordt opgenomen in de verzekeringspolis van de verhuurder. De extra premie die de verhuurder moet betalen wegens de verzwaring van het risico, wordt doorgerekend aan de huurder.

… opgenomen in de brandpolis van de verhuurder?

Het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet aanvaardt een ‘afstand van verhaal’-clausule in de verzekeringspolis van de verhuurder niet als alternatief voor een huurdersaansprakelijkheidsverzekering.

De belangrijkste reden daarvoor is dat de clausule te veel risico’s inhoudt voor de huurder. Die heeft bijvoorbeeld geen zicht op de vrijstelling in de verzekering van zijn verhuurder of op de verzekerde bedragen, die onvoldoende kunnen zijn om de schade te vergoeden. Ook wordt de aansprakelijkheid van de huurder tegenover derden niet verzekerd in de polis van de verhuurder.

U heeft er als huurder dus alle belang bij om een eigen aansprakelijkheidsverzekering voor brand- en waterschade af te sluiten.

… opgenomen in het huurcontract zelf?

Momenteel is het nog onduidelijk of een clausule ‘afstand van verhaal’ in een huurovereenkomst nog rechtsgeldig is. De rechtspraak zal dit moeten uitwijzen.

Meer informatie

Voor bijkomende inlichtingen of bij vragen kunt u steeds terecht bij uw accountmanager of op het nummer 03 482 15 30.

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven