Overslaan en naar de inhoud gaan

Maar wat als die regelmaat door een ongeval wordt verstoord?  

Het basisprincipe is steeds dat uw mutualiteit zal tussenkomen voor een deel van de lichamelijke en medische kosten, maar lang niet alles zal worden vergoed. Het is dan ook belangrijk om te weten op welke verzekering u bijkomend beroep kan doen. 

Een ongeval op school  

Bij een ongeval op school, kunst- of muziekacademie kan uw kind zowel lichamelijke als materiële schade oplopen. We bekijken beide even apart. 

Voor lichamelijk schade kan u in de eerste plaats de verzekering lichamelijke ongevallen van de school aanspreken. Hoewel deze verzekering niet verplicht is, heeft het gros van de scholen wel een dergelijk contract afgesloten waarbinnen meestal ook excursies, buitenschoolse activiteiten en de weg van en naar school verzekerd zijn. Standaard voorziet deze verzekering een tussenkomst in de behandelingskosten en een beperkte vergoeding voor blijvende invaliditeit of overlijden. 

Wat materiële schade betreft, is er vaak geen tussenkomst voorzien. Denk hier bijvoorbeeld aan kledijschade. Een vergoeding voor brillen of orthodontische apparaten daarentegen is meestal wel opgenomen. 

Het is belangrijk om weten dat deze verzekering vergoedt volgens vaste bedragen en limieten. Bij een zwaar ongeval of hospitalisatie ten gevolge van een ongeval, zijn de vergoedingen binnen de schoolverzekering meestal onvoldoende om alle medische kosten te dragen.  

Een ongeval in de (sport)club 

De meeste sportclubs hebben, net zoals de scholen, een verzekering lichamelijke ongevallen afgesloten voor hun leden. Bij een ongeval van uw kind, al dan niet begeleid, op de sportclub kan u hier dus beroep op doen.  

Deze verzekering is vergelijkbaar met de schoolverzekering. Ook hier wordt de vergoeding bij ongeval bepaald op basis van vaste bedragen en limieten, die bij zware schade onvoldoende kunnen zijn. 

Een ongeval thuis 

Bij een ongeval in de privésfeer, denken de meeste mensen aan het ziekenfonds en eventueel hun hospitalisatieverzekering. Het ziekenfonds zorgt voor vergoeding van medische kosten volgens wettelijk bepaalde limieten, een hospitalisatieverzekering dekt de kosten bij opname in het ziekenhuis. Voor (blijvende) invaliditeit is er vaak geen vergoeding voorzien. 

Een verzekering persoonlijke ongevallen gaat daarom veel verder in de bescherming van jezelf, je partner en kinderen. Je kan deze polis vergelijken met de omniumverzekering voor je wagen of de brandverzekering voor je woning. Verdient je gezin ook niet de beste bescherming? 

Naast de tussenkomst voor lichamelijk schade, is er een bijkomende vergoeding voorzien bij tijdelijke of blijvende invaliditeit en bij overlijden. Deze vergoeding is gericht op de extra kosten die na en omwille van het ongeval gemaakt worden. Denk dan aan aanpassing van de woning en/of auto, aankoop van een rolstoel, noodzaak aan een assistentiehond, …  

Heel wat verzekeraars bieden een persoonlijke ongevallenverzekering aan, maar de voorwaarden en premies kunnen sterk verschillen. Uw beheerder staat u met plezier bij in het maken van de juiste keuze. 

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven