Het is belangrijk tijdig te controleren wanneer uw rijbewijs vervalt. De nieuwe Europese rijbewijzen, die eruitzien als een bankkaart, moet u namelijk om de tien jaar vernieuwen. Rijden zonder geldig rijbewijs kan immers gevolgen hebben voor uw verzekering in geval van schade.

Sinds 7 juli 2010 krijgt iedereen die slaagt voor zijn rijexamen een Europees rijbewijs in plaats van het verouderde papieren rijbewijs. Het Europees rijbewijs, dat eruit ziet als een bankkaart of identiteitskaart, moet om de tien jaar vernieuwd worden. Daarvoor krijgt u echter geen automatische herinnering van de gemeente waar u gedomicilieerd bent, zoals dat bij de identiteitskaart wel gebeurt. Er wordt verwacht dat u als burger zelf initiatief neemt om de geldigheid van uw huidig rijbewijs te controleren en indien nodig een nieuw exemplaar aan te vragen.

Rijden zonder rijbewijs kan niet alleen resulteren in een boete, maar ook gevolgen hebben op het vlak van verzekering.

Wat kunnen de gevolgen zijn op het vlak van schadevergoeding?

Rijden zonder geldig rijbewijs heeft een impact op uw verzekering. Een verzekeringsmaatschappij kan volgens haar algemene voorwaarden een vergoeding van een schade in omnium weigeren als u niet in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Concrete schadegevallen tonen aan dat de verzekeringsmaatschappijen dat elk op hun eigen manier aanpakken.

Voor een schadegeval vergoed door de verzekering voor burgerlijke aansprakelijkheid (schade aan derden) zal een verlopen rijbewijs weinig problemen geven.

Het is dus aangeraden de geldigheid van uw Europees rijbewijs periodiek na te kijken zodat u tijdig actie kunt ondernemen. Op die manier vermijdt u boetes en problemen bij schade.
29-11-2020
Heeft u een vraag over uw verzekering? Wij helpen u graag verder. Contacteer ons op het telefoonnummer 03 482 15 30 of via mail:

 

info@vandessel.be