Georganiseerde fraude bij autoverzekeringen is een ware plaag voor de verzekeringssector. Cijfers van de Europese koepelorganisatie voor verzekeraars tonen aan dat maar liefst 5 tot 10 procent van de aangiftes frauduleus is. Omdat deze wanpraktijken de verzekeraars én hun verzekerden handenvol geld kosten, probeert Assuralia er in samenwerking met antifraudeorganisatie Alfa Belgium een einde aan te stellen.

Samen ontwikkelden ze een database waarin alle gegevens van aangiftes voor auto-ongevallen verzameld worden. Zo kunnen Belgische verzekeraars nagaan of bepaalde schadegevallen ook al door andere verzekeraars behandeld werden.

Georganiseerde fraude bij autoverzekeringen blijkt immers schering en inslag. Dat bewijst een zaak van een Nederlands koppel dat met 80 onterechte aangiftes wel 180.000 euro binnenhaalde zonder dat hun verzekeraars hen verdachten van fraude. Zulke zaken zijn nefast voor verzekeraars. Het kost hen jaarlijks zo’n 120 tot 240 miljoen euro, een verlies waar finaal alle verzekerden mee voor opdraaien. Dat wilt Assuralia met deze databank voorkomen.

Heel wat Belgische verzekeraars zijn ervan overtuigd dat ze met een nauwere samenwerking het probleem kunnen aanpakken. Zo’n 90% is intussen in het project gestapt dat in het buitenland zijn vruchten al afgeworpen heeft.
02-02-2021
Heeft u een vraag over uw verzekering? Wij helpen u graag verder. Contacteer ons op het telefoonnummer 03 482 15 30 of via mail:

 

info@vandessel.be