Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor volgende voertuigen moet u bijvoorbeeld zelf aangifte doen vóór u ermee op de openbare weg mag rijden na inschrijving bij de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen):

  • Vrachtauto’s en trekkers en tractoren vanaf 12 ton
  • Autobussen en autocars
  • Voertuigen met een handelaars- of proefrittenplaat

Inschrijving van een nieuwe plaat

Uw aan te geven voertuig moet in elk geval eerst ingeschreven worden bij de DIV. Dat brengen wij als makelaar voor u in orde. Pas daarna kan het voertuig aangegeven worden bij de dienst verkeersbelasting – dat dient u dus zelf te doen. Dat kan door het aangifteformulier in te vullen en in te dienen bij uw plaatselijk ontvangstkantoor. Tegenwoordig kunt u de aangifteprocedure ook helemaal online doorlopen via het Belastingportaal Vlaanderen.

Hernieuwing van een commerciële plaat

Een commerciële plaat (handelaars- of proefrittenplaat) is 1 jaar geldig (tot en met 31 december) en dient ieder jaar tussen 31 oktober en 31 december hernieuwd te worden. De aangifte voor de verkeersbelasting loopt wel jaarlijks automatisch verder. Op het einde van de maand oktober stuurt de Vlaamse Belastingdienst u een aanslagbiljet voor het voorbije kalenderjaar.

Opgelet: de modaliteiten m.b.t. de commerciële kentekenplaten zijn gewijzigd op 1 januari 2021. Lees er meer over in dit artikel.

Schrapping van een plaat of stopzetting van gebruik

Eenmaal u een voertuig hebt aangegeven bij de belastingdienst, blijft u verkeersbelasting verschuldigd zolang er geen verandering of stopzetting van de nummerplaat wordt aangegeven. Dat wil zeggen dat u een wijziging of schrapping van uw plaat of de stopzetting van het gebruik van het voertuig zelf ook expliciet moet melden aan de Vlaamse Belastingdienst.

Zo’n stopzetting aangeven kan via dit formulier. U hebt er alle belang bij om dit meteen te doen, want de dienst belastingen kan niet met terugwerkende kracht schrappen. Zolang uw voertuig er geregistreerd is, dient u er dus verkeersbelasting voor te betalen.

Heeft u nog vragen of wenst u meer informatie?

Contacteer ons dan gerust op het nummer 03 482 15 30 of via info@vandessel.be.

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven