Overslaan en naar de inhoud gaan

De dekking van mijn reis over de Europese grenzen heen  

Verzekeraars laten vaak de keuze aan de klant om het dekkingsgebied te beperken tot Europa. Dit levert ten opzichte van een wereldwijde dekking wel wat premiebesparing op, maar u moet er uiteraard op letten dat u niet éénmalig een verdere reis boekt zonder het dekkingsgebied aan te passen of een ander type polis af te sluiten.  

In sommige reisbijstandspolissen wordt ook de waarborg voor natuurrampen uitgesloten, reist u naar een exotische reisbestemming? Dan is het aangeraden dat deze waarborg ook voorzien wordt.  

Het is ook belangrijk dat u de maximumduur van uw reis nagaat en indien nodig uw verzekering aanpast. 

Wie is er gedekt? 

Elke verzekeraar heeft een andere definitie voor het gezin en meer bepaald over kinderen. De definitie is steeds terug te vinden in de algemene voorwaarden. Soms is er een leeftijdsbeperking van toepassing of wordt er gekeken naar de economische afhankelijkheid van de kinderen.  

Sommige verzekeraars zijn iets soepeler en passen geen leeftijdsbeperking toe. Zij houden het vaak tot “ongehuwde personen tot 25 jaar die onder hetzelfde dak leven”.  

Ook voor de personen die 75 jaar worden gelden er bepaalde voorwaarden, zo is het bij de meeste verzekeraars het geval dat de dekking vervalt op de eerstkomende vervaldag volgend op de 75ste verjaardag van de verzekerde. De huidige polissen extra controleren is dus de boodschap. 

Opsporing, redding en medische kosten 

De kosten voor het opsporen en redden van u of uw gezinsleden kunnen aardig oplopen. U kunt best een reisbijstandspolis afsluiten waar dit voor minstens 5.000,00 euro verzekerd is. Wat hierop perfect aansluit is de waarborg voor medische kosten, dit regelt niet alleen de bijstand zelf (eventuele repatriëring) maar zorgt ook voor de terugbetaling van medische kosten in het buitenland incl. nabehandelingskosten in België. 

Vaak wordt hier een maximum verzekerd kapitaal voorzien. De meer uitgebreide en bijgevolg ook duurdere polissen voorzien vaak een ongelimiteerde tussenkomst (na tussenkomst van het ziekenfonds). 

Het is ook aangeraden om de beperkingen in terugbetaling van medische kosten na te gaan als u niet aangesloten bent of niet in regel bent met het ziekenfonds. 

Bagageverzekering en annulaties 

Deze waarborgen zijn niet altijd standaard opgenomen in de polis. Bij enkele verzekeraars worden deze waarborgen aanzien als optioneel. Daarnaast is het ook belangrijk om na te gaan of de annulatielimiet per persoon en per reis voldoende is. Deze limiet is ook vaak beperkt per onderschrijvingsjaar. Welke  annulatieredenen worden aanvaard, kunt u steeds terugvinden in de algemene voorwaarden. Deze kunnen sterk verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. 

Bijstandverzekering en pechverhelping 

In heel wat reisbijstandspolissen kunt u de bijstand voor uw wagen opnemen, ook hier kan het dekkingsgebied per verzekeraars anders zijn. Denk maar aan landen zoals Marokko, Turkije (Europees en Aziatisch gedeelte). Een vervangwagen is vaak een optionele dekking. 

Tot slot 

Elke reisbijstandsverzekering is verschillend en vaak zijn de keuzemogelijkheden sterk uitgebreid. Onze collega’s staan steeds klaar om u te helpen bij het nemen van deze beslissing. 

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven