Overslaan en naar de inhoud gaan

Met deze 5 tips in het achterhoofd geeft u cybercriminelen alvast veel minder kans:

  1. Zorg voor een goede back-up. Neem dagelijks een back-up van uw gegevens. Vergeet ook niet te testen of u de back-up makkelijk kunt terugplaatsen als er iets fout loopt.
  2. Gebruik goede antivirussoftware. Liefst een recente antivirusoplossing die u regelmatig updatet, want virussen evolueren voortdurend.
  3. Hou uw systemen en programma’s up-to-date. Door updates te installeren van uw besturingssysteem en programma’s, beschikt u automatisch over de meest recente beveiliging.
  4. Klik nooit zonder nadenken op links en bijlages in e-mails. Open enkel bijlages en links in mails waarvan u de afzender en de inhoud kunt vertrouwen. Bij de minste twijfel: de mail onmiddellijk verwijderen!
  5. Sensibiliseer uw medewerkers. Hoe goed uw systemen ook beveiligd zijn, de mens blijft de zwakste schakel in de beveiliging. Informeer uw medewerkers daarom over veilig online gedrag. Op de website van het CCU (Centre for Cyber Security Belgium) vindt u tal van praktische tips.

Ondanks deze maatregelen slagen cybercriminelen er jammer genoeg nog steeds in om slachtoffers te maken. Wilt u absolute zekerheid? Dan kunt u een cyberverzekering overwegen.

Met zo’n verzekering krijgt u in eerste instantie technische bijstand van een expert om uw gegevens en systemen te herstellen. Maar ze vergoedt ook de financiële “gevolgschade” van de besmetting. Denk maar aan de kosten voor het stilliggen van uw productie of een schadeclaim van een klant wiens gevoelige informatie gelekt is.

De prijs van een cyberverzekering? Die hangt af van de grootte en activiteit van uw bedrijf. Een kleine KMO kan zich vaak al tegen cyberschade verzekeren voor enkele honderden euro’s per jaar.

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven