Overslaan en naar de inhoud gaan

Het is haast onmogelijk om in voertuigen het principe van social distancing te respecteren. Dat stelt bedrijven waarvan de medewerkers zich met een bestelwagen of minibus verplaatsen voor problemen. Om die bedrijven toch te laten functioneren, is het toegelaten om flexibele transparante afschermingen te voorzien in voertuigen. De overheid heeft wel een reeks richtlijnen opgesteld waaraan de afschermingen moeten voldoen.

Welke voorschriften gelden er?

Transparante afschermingen of scheidingswanden zijn slechts onder bepaalde voorwaarden toegestaan in voertuigen.

Voor vaste afschermingen is er steeds een goedkeuring nodig van de voertuigfabrikant of een erkende technische dienst, die moet nagaan of aan alle eisen voldaan is. De regelgeving verschilt naargelang de voertuigcategorie.

Voor demonteerbare afschermingen geldt een hele reeks voorschriften.

  • De afscherming moet eenvoudig demonteerbaar zijn zonder gereedschap, ook bij een ongeval.
  • De lichtdoorlaatbaarheid van de afscherming moet minstens 70% bedragen.
  • Het direct gezichtsveld van de bestuurder en zijn indirect zicht (via spiegels) moeten behouden blijven.
  • De afscherming en de bevestiging mogen geen gevaarlijke oneffenheden of scherpe randen vertonen. De afrondingsstraal van elk element moet minstens 3,2 millimeter bedragen.
  • De afscherming dient flexibel te zijn en gemaakt van hoogwaardig en slagvast polycarbonaat (of gelijkwaardig) of een alternatief van soepele transparante gespannen gordijnen in kunststof.
  • Alle bedieningsorganen van het voertuig moeten goed bereikbaar blijven.
  • De werking van veiligheidssystemen zoals gordels en airbags mag in geen geval gehinderd worden.
  • Demonteerbare afscheidingen zijn toegelaten tot 1 mei 2021, nadien moeten ze verwijderd worden.

Wat betekenen de richtlijnen op het vlak van verzekeringen?

Voor uw dekking BA (burgerlijke aansprakelijkheid) is het van belang dat de afscherming geplaatst wordt door een professionele dienstverlener en voldoet aan bovenvermelde richtlijnen.

Wat de omniumdekking betreft, zitten de verzekeraars (nog) niet helemaal op dezelfde lijn. In elk geval is het belangrijk dat u de kost van de installatie aan ons doorgeeft.

Maar wat bijvoorbeeld als uw voertuig betrokken raakt bij een ongeval en omwille van de afscherming niet conform bevonden wordt? Of u in dat geval tussenkomst geniet, hangt af van uw verzekeraar. Let wel: zelfs als uw verzekeraar de schade vergoedt, kan de politie u alsnog een boete geven omdat uw voertuig niet gehomologeerd en veilig is. Daarom raden we aan om altijd na te vragen bij de overheidsdiensten of de voorziene oplossing toegelaten is.

Meer info?

Contacteer ons gerust via info@vandessel.be of op 03 482 15 30.

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven