Het aantal ladingdiefstallen langs de Belgische wegen stijgt, maar de politie is niet bij machte om het tij te doen keren. Daarom rekenen de verzekeraars erop dat hun transportklanten zelf de nodige voorzorgsmaatregelen nemen.

Het aantal ladingdiefstallen zit opnieuw in stijgende lijn: onze federale politie telde er het afgelopen jaar meer dan 1.200. Ook in het buitenland tekent dezelfde tendens zich af. De locaties in ons land waar de meeste diefstallen gebeuren zijn gekend: de snelwegparking langs de E19 in Waarloos en Aire de Froyennes en Aire du Bois du Gard aan de andere kant van de taalgrens. De wegpolitie heeft echter te weinig manschappen ter beschikking om doeltreffend preventief op te treden.

Transportbedrijven zijn dus vooral op zichzelf aangewezen om ladingdiefstallen te voorkomen. Het is van zeer groot belang dat u hier aandacht aan schenkt bij de organisatie van uw transporten, want de verzekeraars eisen in hun algemene voorwaarden dat u als vervoerder de nodige maatregelen neemt om het risico op diefstal te beperken.
 
  • U dient rekening te houden met de diefstalgevoeligheid van de vervoerde lading. Waardevolle ladingen vragen om extra voorzorgsmaatregelen.
  • Uw chauffeurs moeten formeel (schriftelijk) de instructie krijgen om geladen opleggers nooit af te koppelen.
  • Rekening houdend met de wettelijke verplichtingen rond rij- en rusttijden plant u het transport zo in dat tussenstops zo veel mogelijk vermeden worden.
  • Waar mogelijk dient op het uit te voeren traject een bewaakte parking te liggen waar de chauffeur zijn rustpauze kan nemen. Onderaan dit artikel kunt u de lijst van bewaakte parkings in België en Europa downloaden.

Stelt een expert in zijn onderzoek na een diefstal vast dat niet of slechts gedeeltelijk aan deze voorwaarden werd voldaan, dan kan dat tot gevolg hebben dat verzekeraars geen dekking moeten geven of een zeer hoge vrijstelling toepassen.

Vragen of advies?

Contacteer uw accountmanager of onze transportspecialisten via 03 482 15 30 of info@vandessel.be.


Download de lijst van bewaakte parkings in Europa
27-08-2020
Hebt u nog vragen of wenst u meer informatie?

Contacteer ons dan gerust op het nummer 03 482 15 30 of via mail: