Met de eerste voorboden van de lente halen veel mensen hun fiets weer van stal voor recreatieve tochten of woon-werkverplaatsingen. Die fiets rijdt steeds vaker elektrisch, zo blijkt uit de verkoopcijfers van fietsenhandelaars. De wetgeving rond elektrische fietsen is de laatste jaren sterk gewijzigd. Daarom zetten we de wettelijke verplichtingen nog eens duidelijk op een rijtje en geven we verzekeringsadvies.

Soorten elektrische fietsen

In de wetgeving wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten elektrische fietsen:
 
  • Elektrische fiets: Een elektrische fiets heeft een hulpmotor met een maximaal vermogen van 250 watt die ondersteuning biedt tot maximaal 25 km/uur. De motor werkt niet autonoom en biedt enkel ondersteuning als de bestuurder trapt.
  • Gemotoriseerde fiets of e-bike: Een e-bike heeft een hulpmotor met een maximaal vermogen van 1000 watt die ondersteuning biedt tot maximaal 25 km/uur. De motor kan enkel trapondersteuning bieden of autonoom werken zonder dat de bestuurder trapt.
  • Speed pedelec: Een speed pedelec heeft een hulpmotor met een maximaal vermogen van 4000 watt die ondersteuning biedt tot maximaal 45 km/uur. De motor kan enkel trapondersteuning bieden of autonoom werken.  Wettelijke verplichtingen

Inschrijvingsplicht

  • Elektrische fiets: geen inschrijvingsplicht
  • Gemotoriseerde fiets: geen inschrijvingsplicht
  • Speed pedelec: Een speed pedelec moet verplicht ingeschreven worden bij de DIV. Bij een speed pedelec met trapondersteuning (zonder autonome motor) mag u als eigenaar de fiets zelf inschrijven, bij een speed pedelec met autonome motor moet de inschrijving via uw makelaar of verzekeraar verlopen.


 

Verzekeringsplicht

Voor de meeste elektrische fietsen geldt geen verzekeringsplicht. Schade aan derden wordt in dat geval gedekt door uw familiale verzekering (BA Gezin). Enkel voor elektrische fietsen met autonome motor is een aparte verzekering verplicht.
 
  • Elektrische fiets: geen verzekeringsplicht
  • Gemotoriseerde fiets: Voor een gemotoriseerde fiets met autonome motor dient u verplicht een verzekering BA Auto af te sluiten. Een gemotoriseerde fiets zonder autonome motor hoeft niet apart verzekerd te worden.
  • Speed pedelec: Voor een speed pedelec met autonome motor moet u verplicht een verzekering BA Auto af sluiten. Een speed pedelec zonder autonome motor hoeft niet apart verzekerd te worden.


 

Aanbevolen verzekeringen

Bijstand

Niets zo vervelend als een panne of een ongeval tijdens uw fietstocht. Of erger nog: vaststellen dat uw elektrische fiets gestolen is. Met een bijstandsverzekering kunt u op zo’n moment beroep doen op de hulp van een pechverhelper, die uw fiets ter plekke herstelt of u naar huis voert als uw fiets gestolen is of niet meteen te repareren valt. Bij bepaalde verzekeringsformules krijgt u ook een vervangfiets ter beschikking gesteld.

Tegenwoordig is fietsbijstand vaak gratis voorzien via de familiale verzekering. Vraag dus zeker ons advies als u interesse hebt in bijstand.

Ongevallen

Elektrische fietsen halen hogere snelheden, waardoor er jammer genoeg meer en ernstigere ongevallen mee gebeuren. Daarom is het zeker aangeraden om een ongevallenverzekering te overwegen. Zo’n verzekering vergoedt de kosten voor lichamelijke en/of materiële schade, die soms behoorlijk hoog kunnen oplopen bij een fietsongeval.

Meer informatie?

Neem gerust contact op met uw accountmanager als u bijkomende inlichtingen wenst.
 
01-04-2019
Hebt u een vraag over deze verzekeringen of wenst u een polis af te sluiten? Wij helpen u graag verder.

Contacteer ons op het telefoonnummer 03 482 15 30 of via mail: