Wat kunt u op voorhand doen om problemen bij een schadegeval te voorkomen?

  • Bewaar twee of drie aanrijdingsformulieren in uw voertuig. Bij een kettingbotsing bijvoorbeeld moet u zowel met uw voorganger als met uw achterligger een aanrijdingsformulier invullen. Leg ook een balpen in uw voertuig.
  • Noteer uw gegevens op voorhand op het aanrijdingsformulier, dat bespaart u stress.

Waarop moet u nog letten bij het invullen van het schadeformulier?

  • Beide partijen moeten samen maar één aanrijdingsformulier invullen. De voorkant van het aanrijdingsformulier wordt door beide partijen ingevuld en is bedoeld voor de objectieve vaststellingen. De achterkant kunt u ter plaatse of achteraf invullen. Daar kunt u extra informatie noteren, bijvoorbeeld of er een proces-verbaal is, het chassisnummer van uw voertuig, de gekozen hersteller, …
  • Schrijf duidelijk. Gebruik een balpen en vermijd doorhalingen. Leg het aanrijdingsformulier tijdens het schrijven op een harde ondergrond.
  • Vul het aanrijdingsformulier onmiddellijk ter plaatse in. Achteraf gegevens invullen maakt het voor de tegenpartij gemakkelijker om uw verklaringen te betwisten. Bovendien kunnen de getuigen dan al vertrokken zijn en de voertuigen aan de kant gesleept.
  • Vul het aanrijdingsformulier zo volledig en nauwkeurig mogelijk in. Ontbrekende gegevens veroorzaken onduidelijkheden, onjuistheden en betwistingen. Een verkeerd ingevuld aanrijdingsformulier kan de niet-aansprakelijke bestuurder zijn rechten kosten.
  • Om verschillende redenen beslissen partijen soms om een ongeval niet aan te geven bij de verzekering. Vul dan toch altijd een aanrijdingsformulier in, zo kan de tegenpartij achteraf bijvoorbeeld niet claimen dat u vluchtmisdrijf pleegde.
  • Bent u niet meer in staat om het aanrijdingsformulier in te vullen (bijvoorbeeld omdat u naar het ziekenhuis werd gebracht), dan zal de politie een proces-verbaal opmaken. Om de afhandeling van de schade te versnellen kunt u eventueel achteraf nog met de tegenpartij een aanrijdingsformulier invullen.
  • Spreek u nooit uit over de aansprakelijkheid, zelfs als u ervan overtuigd bent dat u in fout bent. Het is aan de verzekeraars om de aansprakelijkheid te beoordelen. U moet enkel de omstandigheden verduidelijken via het aanrijdingsformulier.
  • Neem, in de mate van het mogelijke, onmiddellijk na het ongeval (dus vóór de voertuigen verplaatst worden) enkele foto’s van de voertuigen vanuit verschillende hoeken. Maak ook foto’s van de wegmarkeringen, verkeersborden, …; die kunnen veel duidelijk maken voor de verzekeraar.
  • Geraken de tegenpartij en u het niet eens, dan vult u elk apart een aanrijdingsformulier in. De verzekeringsmaatschappijen zullen proberen alsnog tot een minnelijke schikking te komen, maar de schaderegeling zal wel vertraging oplopen. Let erop dat u alle gegevens van de tegenpartij verzamelt: merk, model en nummerplaat van het voertuig en zeker de verzekeringsgegevens.

Waarmee rekening houden bij het maken van een situatieschets in vak 13?

Maak eerst een proefschets voor u de officiële situatieschets in vak 13 tekent. De tekening moet correct, precies en duidelijk zijn. Schets de breedte van de weg en de grootte van de voertuigen in de juiste verhouding. Respecteer de plaats van het voertuig ten opzichte van de straat. Teken de voertuigen steeds op de plaats waar ze bij het ongeval zelf staan. Heeft u een ongeval op een kruispunt, teken de voertuigen dan ook effectief op het kruispunt en niet aan het begin van het kruispunt met een pijl naar de richting waarin u aan het rijden was.

Vermeld ook eventuele borden, signalisatie en verkeerslichten op de schets, eventuele andere voertuigen of obstakels, de precieze plaats van de aanrijding, de straatnamen en de rijrichting.

Duid de middenas van de weg aan met een stippellijn, maar enkel als er een middellijn gemarkeerd is op de weg. Zorg er in elk geval voor dat de voertuigen het midden van de rijbaan op de schets niet overschrijden als dat niet het geval was.

Let op met pijltjes op de situatieschets. Een pijltje vóór het voertuig betekent dat het voertuig in beweging was, zelfs als u in vak 12 ‘stond stil’ aangekruist heeft. Een pijltje in het voertuig duidt een rijrichting aan. Geen pijltje betekent dat het voertuig stilstond.

Wat te doen nadat u het aanrijdingsformulier ingevuld heeft?

  • Onderteken niet als u het oneens bent met de toedracht (vak 12) of de situatieschets (vak 13). Laat in zo’n geval de politie komen als u zelf schade heeft. Zij zullen bemiddelen om het aanrijdingsformulier in te vullen of het voor u doen. De bestuurder die de verkeersovertreding beging en het ongeval veroorzaakte, riskeert dan wel een bijkomende boete als er een proces-verbaal opgesteld wordt.
  • Vergewis u ervan dat de tegenpartij zijn verklaringen achteraf ook ondertekent.
  • Zorg ervoor dat er niets meer bijgeschreven wordt nadat u het aanrijdingsformulier ondertekend heeft, zelfs niet als u iets bent vergeten in te vullen.
  • Als het aanrijdingsformulier volledig ingevuld en door beide partijen ondertekend is, dan bewaart elke partij een exemplaar (ofwel het origineel, ofwel het doorgedrukt exemplaar). Vertrek nooit zonder eigen exemplaar, ook al belooft de andere partij u er achteraf één te bezorgen. U loopt dan immers het risico dat de tegenpartij nog ongewenste wijzigingen doorvoert voor hij/zij het document indient bij de verzekeraar.
  • Bezorg ons het aanrijdingsformulier zo snel mogelijk. Het moet binnen de acht dagen bij uw verzekeringsmaatschappij aankomen.

Politie-interventie bij een ongeval

In welke gevallen haalt u de politie erbij?

  • als er gewonden zijn,
  • als er discussie is met de tegenpartij over de omstandigheden van het ongeval, of
  • als de tegenpartij dronken is.

Maakt de politie een proces-verbaal op, vul dan alsnog een aanrijdingsformulier in. Zonder ingevuld aanrijdingsformulier moet de verzekeraar wachten tot het politieonderzoek volledig afgerond is en loopt de schaderegeling vertraging op. Vraag aan de politie ook steeds het nummer van het proces-verbaal, een kopie van het pv-attest van verkeersongeval en een kopie van de pv-verklaring (de verklaring van de chauffeur aan de politie).

Nog enkele handige weetjes over het aanrijdingsformulier

  • U kunt het aanrijdingsformulier ook gebruiken voor een schadegeval waarbij geen andere personen betrokken zijn, bijvoorbeeld bij een botsing tegen een boom, na diefstal of na een brand.
  • Het Europees aanrijdingsformulier ziet er in alle Europese landen hetzelfde uit. Als u bijvoorbeeld een Spaanstalig aanrijdingsformulier invult, kunt u de vertaling volgen bij de overeenkomstige vakken op uw eigen formulier.