Overslaan en naar de inhoud gaan

Uit liefde voor de bergen vertrok Dirk in 1998 samen met enkele vrienden voor een trekking doorheen het Nepalese Ganesh Himal-massief. Nog meer dan de prachtige natuur en de schitterende vergezichten liet de lokale bevolking een onvergetelijk indruk na: “De leefomstandigheden in Nepal zijn vaak ellendig. Er is bijvoorbeeld een schrijnend tekort aan onderwijs en medische zorgen. Desondanks blijven de mensen er altijd vriendelijk en positief.”

Een ervaring die Dirk en zijn reisgenoten niet meer losliet. Terug in België besliste de vriendengroep inzamelacties te organiseren om de mensen in Nepal een beter leven te bezorgen. “We zijn klein begonnen met een fuif en enkele voordrachten. Met de opbrengst daarvan konden we zorgen voor een dokter voor de straatkinderen in Kathmandu.”

Na nog enkele losse projecten ging Dirks vriendengroep in 2008 de samenwerking aan met de ngo Quality of Life Nepal. Die organisatie heeft verschillende projecten lopen op het vlak van onderwijs, medische zorgen en de sponsoring van pleegkinderen. De kers op de taart was voor Dirk en zijn vrienden de opening van een nieuwe medische hulppost in 2011: “Die hulppost is gebouwd dankzij onze financiële steun. Dagelijks worden hier een vijftigtal mensen behandeld door een lokale arts. Op die manier zorgen we ervoor dat meer dan 3.000 mensen uit de regio Sarangkot toegang krijgen tot gezondheidszorg.”

In april 2015 werd Nepal getroffen door een allesverwoestende aardbeving. 9.000 mensen lieten daarbij het leven. Ook de organisatie van Dirk schoot te hulp: “We zijn dadelijk gaan voorzien in acute noodhulp, met voedsel en kleding. Maar er was ook enorm veel heropbouw nodig, want tal van gebouwen hadden het natuurgeweld niet doorstaan. Van heel wat scholen waren de klassen onveilig of ingestort. Omdat onderwijs de basis vormt voor de toekomst, hebben we beslist om te helpen aan de wederopbouw van de lagere en middelbare school in de regio Dhading.”

Nu dat project afgerond is, focust de organisatie zich op de bouw van een lokaal dat dienst kan doen als materniteit. Daarvoor is 30.000 euro nodig. Met de opbrengst van onze “Funky for Life”-actie hopen we een stevige duit in het zakje te kunnen doen. Dirk kijkt alvast uit naar onze actie én naar de start van het nieuwe jaar: “Vanaf 1 januari 2018 gaat onze organisatie door het leven als Jaam Jaam Nepal. ‘Jaam Jaam’ (spreek uit: [dzjamdzjam]) betekent in het Nepalees zoveel als ‘Vooruit, we gaan ervoor!’. Met onze nieuwe naam geven we aan dat we vooruit willen en willen uitgroeien tot een echte vzw. Stap voor stap blijven we ons inzetten voor een betere en eerlijkere wereld.”

Kortom, een fantastisch initiatief dat we met onze “Funky for Life” letterlijk en figuurlijk een warm hart willen toedragen!

 

Jaam Jaam Nepal verkoopt ook een notitiekalender met prachtige foto’s van Nepal, net als 20 verschillende wenskaarten die voor elke gelegenheid geschikt zijn. Alle info vindt u op de Facebookpagina van Jaam Jaam Nepal.

Op de hoogte blijven van het belangrijkste verzekeringsnieuws? Registreer u voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.

Bekijk onze vorige nieuwsbrieven